Wat doet Christus vandaag?

                                  De kanoet.

 

De kanoet is een mooi voorbeeld van een vogel waarbij het hele inwendige lichaam verandert voor vetopslag. Zo is zijn maag extra groot tijdens het opvetten, om snel te kunnen schransen. 

Maar tijdens de lange vlucht van het Noordpool gebied naar Afrika, wordt zijn maag juist verkleind tot een maximum aan ruimte en gewicht. Onderweg eet hij toch nauwelijks, dus een grote maag is dan overbodige ballast. Het opgeslagen vet wordt via het bloed direct naar de spieren gevoerd.

Misschien gaat de vergelijking niet helemaal op maar er zitten - vind ik - toch wel leuke punten in voor de situatie waar we nu in zitten, alleen wij kunnen niet op reis en moeten thuis blijven. Wekelijks worden we door onze moeder - de gemeente - aan tafel genood en aangespoord om goed te eten. Elke zondag is er volop voedsel met een gezonde dosis  vitamines en mineralen. Om de veertien dagen doen we ons tegoed  tijdens de bijbelstudie. Voordat we het grotendeels verteerd hebben zitten we alweer aan tafel voor de volgende voedzame maaltijd. En dat alles is niet alleen goed voor het moment, maar werkt door in tijden van schaarste zoals nu.

Vogels vliegen meestal in groepen dat is veiliger en ze kunnen elkaar afwisselen in het voorop gaan.

Bij mensen werkt het eigenlijk ook zo , met z'n allen vormen we een groep waar we het aangeboden voedsel onder de koffie alvast kunnen gaan verwerken, en van elkaar kunnen leren maar ook aanraken, omhelzen, in de ogen kunnen kijken, bemoedigen enz. Nu dat even van de baan is moeten we het doen met onze 'vetopslag'.

Gelukkig kunnen we door alle moderne technieken  - op afstand - toch nog voedsel aangereikt krijgen en enigszins kontakt hebben met elkaar maar moeten we het veelal zelf verwerken.

Het voorrecht van het bijelkaar zijn om van gedachten te wisselen is daarom zo waardevol en nu een groot gemis! Natuurlijk blijft het zelf bijbel lezen of andere dingen zoals boek, krant, tv, Internet

onderzoeken en opnemen ook van waarde.

 

Onze opgeslagen voeding wordt via onze zintuigen, gebed en de kracht en inwoning van de Heilige Geest direct naar ons hart gevoerd om daar datgene te doen waar het voor bestemd is.

Daarom wil ik zeggen : Houd moed, wees sterk er komen weer betere tijden.

 

Gods zegen.   Ann

de wadden

 

ik sta alleen bij ’t uitgestrekte water
de geur van zilt de wolken schuimend hoog
in ’t ruisen van de wind hoor ik de stilte
’t gekrijs van honderd meeuwen het gesnater

de kustzee kabbelt tegen het basalt
waar ik een voet zet wijken vogels en
ik aarzel, buig voor de kanoet en kluut
de bonte piet zoekt kokkels op het wad

er is veel lust doch groter lijkt de rust
gejaagd is niets de zee kent hier zijn tijd
van eb van vloed, en sterven geeft nog leven

tegen de zeekraal een karkas van een
meeuw, aangevreten wordt zij niet vergeten
maar zacht omsloten door ’t opkomend tij

Peter Vermaat